maandag, december 04, 2006

From Darkness to Light

Bovenstaande is de titel van de adventsmis in de kathedraal waar wij zondagavond heen zijn geweest. Het is nogal een populair gebeuren en hoewel ze op zaterdag al precies hetzelfde hadden gedaan, werd ons aangeraden ruim twee uur van te voren in de rij te gaan staan. Nou, dat bleek geen slecht idee! De rij begon in de cloisters, dus je stond wel droog. Helemaal vooraan zaten mensen op stoeltjes met een meegebrachte picknickmand! Onvoorbereid als wij waren, restte ons niets anders dan een bekertje mulled wine en een minced pie te gaan halen.
Na een uurtje in de rij te hebben gestaan, gingen de deuren open. Bij elke deur en tussendeur en gangpad werden we door een steward hartelijk welkom geheten. Daar we nogal vooraan in de rij stonden, kwamen we op de derde rij vanaf het koor in het middenschip te zitten. Betere zitplaatsen kun je je haast niet wensen! Toen moesten we nog ruim een uur wachten!
Het orgel begon te spelen en nadat onze dean Joan Osborne even het hoe en waarom had uitgelegd, gingen de lichten een voor een uit totdat het pikkedonker was. Helemaal achteraan werd de adventskaars aangestoken en begonnen de processies van bischoppen, hulpbischoppen en verder religeus grondpersoneel langzaam de zijbeuken in te lopen. Onderweg werden duizenden kaarsjes aangestoken die overal stonden. Ondertussen zong het jongens en meisjes koor van de kathedraal. Het duurde bijna een uur voordat de processies het hele gebouw doorgelopen waren. Ze werden onderbroken door lezingen uit het oude (veel Jesaja) en nieuwe testament en gemeenschappelijk gezongen carols. Het was een hele bijzondere ervaring om zo'n enorm pikdonker gebouw langzaam in een zee van kleine vlammetjes te zien veranderen. En het is wonderlijk hoe stil zo'n 5000 mensen kunnen zijn; je voelt de gespannen afwachting op het moment dat de eerste kaars wordt aangestoken. Vanuit een historisch perspectief was het voor ons ook heel apart om in een middeleeuws gebouw een heel middeleeuws geinspireerd ritueel mee te maken. We kijken nu al uit naar de carol mis vlak voor kerst, de nachtmis op kerstavond en de mis op oudejaarsavond; al is dit vast niet meer te toppen!

Geen opmerkingen: