vrijdag, september 28, 2007

Lietuvos liaudies buities muziejus

Ja, klinkt openluchtmuseum opeens toch een beetje saai, vindt u niet? Wij hadden in ons boekje gezien dat er op een paar kilometer afstand van Kaunas een openluchtmuseum te vinden was. Je kon er met het OV komen, dus dat was helemaal lekker. Op naar het busstation. Daar wisten ze ons met veel moeite uit te leggen dat het vanaf de bushalte nog zo'n 3 kilometer lopen zou zijn naar het museum... (ja, wordt maar vast bang!). Tijdens het wachten op de bus zagen we een kolonie hele dikke mussen. Al gauw zagen we hoe die beetjes zo rijp voor de WW kwamen: iedereen voert ze. Wel heel schattig om te zien!

Wonder boven wonder kwamen we in de goede bus terrecht (de meeste zijn ouwetjes uit NL en D) en ging het opweg naar Rumsiskes. En toen stopte de bus dus gewoon langs de snelweg en mochten we eruit... En de enige twee andere mensen die ook uitstapten spraken alleen Litouws of Russisch. Met een beetje handen en voeten werk stuurden ze ons in elk geval de goede kant het veld over. Maar toen. Geen bordjes museum. Wel een bordje met een huisje erop, dan dat maar volgen. Ja, kom je wel lekker na een klein uurtje lopen bij een obscuur hotelletje terrecht. Domme Hollanders! Nou hadden we onderweg wel een groot houten bord met een heel aantal pijlen gezien. Bij nadere bestudering stond daar ook het woord muziejuz op. Tja, wel een hint he.

Na nog een half uurtje lopen, kwamen we bij de ingang. Daar zagen we drie aangebonden koeien staan. Da's hier heel gewoon. Er zit namelijk geen hek om het weiland en geld voor veel koeien heeft men toch niet. 's Avonds worden de dames gemolken en wordt de melk in afgesloten plastic vaatjes achterop de fiets vervoerd.


Voor twee pond veertig mochten we met z'n tweeën het muziejus binnen. In een schitterend park van 175 ha staan 140 gebouwen uit heel Litouwen en de touristische looproute is maar liefst 7km lang (en dan zie je lang niet alles!). Maar..., eerst moesten wij plassen. En da's in Litouwen altijd weer een verrassing. Dit keer was het een echte beerput. En nee, we hingen niet boven een museumstuk!


Veel van de houten huisjes hadden we ook al in het straatbeeld van Kaunas gezien. Met het verschil dan dat ze er hier een stuk beter onderhouden uitzagen. En de rijke Kaunasian heeft er inmiddels een "huls" van plastic overheen gedaan; heel erg nep. Er staan met name veel rijke boerderijen met bijgebouwen. Heel erg mooi. Bij de huisjes zitten vrouwen van alle leeftijden gezellig op te letten en te breien. En ze verkopen van allerlei zelfgemaakte produkten. Zo hebben we een zakje zoete paddo's gekocht; heerlijk. En lachen dat ze moest toen we ze op de foto zetten! Sowieso, de mensen waren hier heel aardig, maar spraken natuurlijk geen woordje over de grens. En dat zorgde er soms voor dat er minutenlang tegen ons werd aangekletst zonder dat ze in de gaten hadden dat we er niets van verstonden. Want hoewel er een schoolklas rondliep en wat verdwaalde Litouwers, was het park zo goed als leeg. Wat ook maar goed was, want kwam je een medebezoeker tegen in een huisje; werd je zonder pardon aan de kant geschoven...

Op een gegeven moment had ik tussen een tentoonstelling van kinderspeelgoed een object gezien gemaakt van het borstbeen van een gans. Ik kon niet ontdekken hoe het werkte en dus pakte ik het op (ja, je mag nog zo goed als overal gewoon komen; niks geen hekjes en touwtjes) en liet het aan de oma zien die op het huis paste. Ze begreep direct wat ik bedoelde en liet zien dat je het ding kon "opwinden" en dan kon laten springen. Dat werd dus weer een succesvolle aflevering van het populaire programma "lol met bot"!


Om zes uur zou het park dichtgaan en dus werd het tijd om de bushalte weer op te zoeken. Alleen waar? We waren aan de ene kant van de snelweg eruit gezet, maar hadden geen bushalte aan de andere kant gezien... Nu zijn wij niet voor een kant te vangen en dus keken we vanaf het viaduct om aan de andere kant van de weg te komen maar eens aandachtig naar links en rechts. En ja hoor, daar was de bushalte en de bus reed ook mooi net weg... Gelukkig is het de route vanaf Vilnius en komen er veel bussen voorbij. Volgens het bordje zouden we ruim een uur moeten wachten. Maar voor 1 keer waren we blij dat boekjes, bordjes en mondelinge info in Litouwen meestal niet klopt....

De volgende keer gaan we naar Vilnius! PS Meer foto's staan op FLICKR (wordt elke dag bijgewerkt), heb je nog geen uitnodiging ontvangen, trek dan effe aan de bel!

Geen opmerkingen: