zondag, mei 27, 2007

17 Mei: Naar huis?

Na weer een hele nacht regen en een miserabel weerbericht voor de komende dagen, besloten we het hele spulletje in te pakken en de boot terug naar huis te nemen. Helaas, er ging er niet eerder eentje als de oorspronkelijk geplande op zaterdag... Wat een but-eiland! Op naar de VVV voor een hotelletje dan maar. We kwamen uiteindelijk in een goedkoop familiehotelletje terecht in St Peter port. Uit ervaring weten we inmiddels dat dit de beste categorie is qua Preis-Leistungsverhältnis.
Nadat we onze kamer hadden vol gehangen met onze natte spullen, gingen we het centrale museum maar eens bekijken. Ze hadden er een leuke oorspronkelijk victoriaanse verzameling van een plaatselijke 'Verlichte Geest'. Mummiehanden naast een griekse lykithos, romeinse olielampjes, vuurstenen bijlen, chinees aardewerk uit de Ming dynastie, opgezette beestjes en opgeprikte vlindertjes. Heel schattig. Ook hadden ze er veel plaatselijke archeologie en een tentoonstelling over de slavernij. En heel grappig, een tentoonstelling over de persoonlijke verhalen achter een portret. Best leuk om eens te lezen wie degeen op het schilderij is.
Bij de balie van het museum kon je de sleutel krijgen van de Victoria Tower aan de overkant van de straat. Nou, dat liet Tries zich natuurlijk geen tweede keer zeggen! Gewapend met een enorme sleutel gingen we dus op weg naar deze toren die ter gelegenheid van het bezoek van de koningin aan Guernsey was gebouwd. Bovenop de toren had je een prachtig uitzicht over St Peter port met Castle Cornet en de zee.
Na het beklimmen van de toren besloten we in het museumcafe wat te gaan drinken. Daar zagen we dat ze een hele uitgebreide High Tea deden. Helaas waren de scones al uitverkocht... Dan maar een stuk gewone taart. Smaakte ook goed.
Na het museum gingen we op weg naar Hauteville House. Hier heeft Victor Hugo, de schrijver van Les Miserables en de Klokkenluider van de Notre Dame, gewoond tijdens z'n ballingschap. Voor de jongere onder jullie: nee, Disney was niet de uitvinder van de klokkenluider en ook Andrew Loyd Webber was niet het eerste brein achter Les Miserables... Monsieur Hugo maakte het iets te bont in Frankrijk en dat werd niet gewaardeerd. Hij had o.a. een bloedhekel aan de kerk en kon ook de stijl van Nappie III niet echt waarderen. Na lang zoeken, besloot hij z'n ballingschap op Jersey te slijten. Volgens hem waren de kanaaleilanden immers stukjes aarde die van Frankrijk afgevallen waren. Echter, op Jersey joeg hij ook iedereen tegen zich in het harnas door z'n felle uitlatingen over de monarchie en de adel. Op naar Guernsey dus!
Hier betrok hij samen met zijn vrouw (de moeder van m'n kinderen) een huis aan de Hauteville. Z'n minnares (de vrouw, mijn vriendin) woonde een paar huizen verderop. Het huis is heel bizar ingericht met donkere eikenhouten panelen gemaakt van oude dekenkisten en kerkmeubilair, gobelins aan de muren en het plafond en heel veel delftse tegeltjes. Hij heeft het hele huis naar z'n eigen smaak ingericht. Beetje een rare vogel was hij wel; een echte romanticus (nee, da's geen zwijmelaar. Echte romantici zijn wonderfully zwaarmoedig op het depressieve af!). Ondanks een enorme slaapkamer, sliep hij op zolder op een opklapbed... Ik heb zo'n vermoeden dat Lodewijk II hem tres charmant had gevonden!
's Avonds hebben we heerlijk gegeten in een indiaas restaurant. Ik natuurlijk aan de obligatorische korma (why change a winning formula?). En Tries had weer iets moeilijks. Maar dat was ook heel lekker. En dan de mangolassie. Goddelijk!

Geen opmerkingen: