vrijdag, februari 09, 2007

Kkkkkoud he?!

Gisteren was het dan zover. De lang verwachte sneeuw trok over ons heen. De avond ervoor werden we bij het bellringing al voor deze weersomstandigheid gewaarschuwd. Het was een sterklare hemel en dat met de sneeuw geloofden we niet echt. De volgende ochtend was de Salisbury'sche wereld wit. Niet wit wit maar een beetje wit met zwarte vlekken er tussen. Net genoeg voor ons om te besluiten om dit keer maar niet met de fiets naar het werk te gaan. De straten waren weliswaar relatief schoon, maar ja, wegen voor auto's zijn wat anders dan wegen voor fietsers. Dat was een goede beslissing want het was af en toe best glad. Overigens, de voetweg naar Wessex Archaeology duurt 55 minuten.

Het was ook koud. Een lage buitentemperatuur betekent aan de Middleton Road ook een lage temperatuur binnen. Ik kon het niet laten om 's avonds bij het afwassen even een plaatje van Jes te schieten. Een prachtige combinatie van sloffen en jas. Een voordeel van een lage binnentemperatuur is wel dat als je naar buiten gaat, het daar relatief warm aanvoelt. Het zal slechts een paar graden kouder zijn...

Nee, dan het weekend. Prachtig weer, strak blauwe hemel met een zonnetje. Mijn ouders hadden geluk en geloven nu helemaal niet meer dat het hier het merendeel van de tijd regent. We hadden voor het weekend een auto gehuurd om ze van het vliegveld in Bournemouth te plukken en de omgeving te kunnen verkennen. Toen ze vrijdagmorgen op engelse bodem landden, hebben ze eerst uitgebreid ons huisje bekeken. Daarna zijn we voor een wandeling de stad ingegaan. Via de cathedral naar Cross Keys voor een stukje taart mét. Dan door langs de traditionele slager waar de bouten in de etalage hangen en via de water meadows en de Old Harnham Mill terug naar huis. We hadden bedacht dat een echte engelse maaltijd wel op z'n plaats zou zijn en dus bestelden we korma, popadoms, naan, chutney en belpuri bij Takhdir op de hoek. Geen grap: Korma is inmiddels de meest gegeten engelse maaltijd...


De volgende morgen waren we al vroeg uit de veren. Het was tijd voor een beetje archeologie en dus begonnen we met het hoopje stenen bij Amesbury. Voor de niet zo geografisch begaafden; dat is dus Stonehenge. Daar we echte Hollanders zijn, vonden we 12 pond de man wat veel en dus liepen we weer de heuvelrij voor Stonehenge op en keken tussen de grafheuvels door op de stenen in het dal. Zo met het zonnetje was het een prachtige wandeling, al was het af en toe wel een beetje survivalen met al die modder!


Vanaf Stonehenge ging het naar de steenkringen van Avebury. Die zijn veel mooier en groter dan die van Stonehenge en je mag er wel gewoon doorheen lopen daar het dorp midden in de kring is gebouwd. Een paar jaar geleden was dit nog een echte tip. Inmiddels is er een heel houd-de-toeristen-bezig-circus uit de grond gestampt. We waren wel een beetje dorstig en daar het toch tijd voor de lunch was, hebben we maar weer een taartje mét gedaan alvorens de stenen te bekijken. Dat waren wel genoeg stenen voor één dag! Op naar ons plaatselijke hillford: Old Sarum. Na een rondje te hebben gelopen om de benedenstad van het oude Salisbury kropen we moe maar voldaan in de auto. 's Avonds hebben we nog de evensong in de cathedral bezocht. We hadden het geluk dat er net auditie was geweest voor het meisjeskoor: allemaal kleine meisjes met gouden keeltjes! Echt prachtig om te horen en schattig om te zien.

Zondag stond natuurlijk in het teken van bellringing. We waren lekker vroeg en dus moesten de bellen nog omhoog gebeld worden. Samen met het naar beneden bellen, is dat toch wel het leukste van allemaal! Het leek wel alsof iedereen z'n digitale camera bij zich had. De engelsen werden het knippen niet moe en wij het poseren gelukkig ook niet! Na de geleverde inspanning, was het tijd voor ontspanning in het vogelkooitje. Lekker stokbrood met pesto, gedroogde tomaten en ham en een kop cappuchino of echte chocolade natuurlijk!


s'Middags hebben we het ijzertijd hillford 'Figsbury Rings' bezocht. Met de auto was het ding wel te vinden en we kwamen er achter dat het bij helder weer mogelijk moet zijn om de wallen vanaf Old Sarum te zien liggen. Ja, je moet hier niet bang zijn voor een archeologische overkill... Figsbury ligt op een heuvel met een greppel en een wal er omheen en binnen de wal een vlakte met schitterend uitzicht over de omgeving. Ideaal voor een picnic, als het wat warmer is! We komen dus zeker terug. En toen was het bijna tijd om onze gasten weer op Bournemouth af te leveren. Met een echte high tea in de cathedral werd dit geslaagde weekend afgesloten.






Geen opmerkingen: