zondag, oktober 28, 2007

Netley

We hadden wel weer eens zin om een beetje van de omgeving te verkennen en dus graasden wij de website van Southwestern Trains af op zoek naar een leuk dagje uit. Daar vonden we een wandelroute van Netley naar Botley, lekker langs de kust bij Southampton en dat leek ons wel wat. Het enige nadeel is, wil je wat doen op zaterdag, dan moet je bijtijds je bedje uit... Ze keken op de markt dan ook wel even raar op toen we zo vroeg de groente, kaas en broodjes kwamen halen.

Met de trein kwamen we via Southampton in Netley terecht. Onze wandeling begon in het Royal Victoria country park. Het bleek dat hier ooit het Royal Victoria military hospital had gestaan. Dit gebouw was bijna een kwart mijl (ca. 400 m) lang en werd gebouwd op aandringen van Vicky zelf. Ze (hier had ene Florence Nightingale de hand in) was namelijk nogal geschrokken van de erbarmelijke omstandigheden waarin de gewonde soldaten op de Krim behandeld werden. En zo verees dit enorme ziekenhuis in 1856. Vanaf die tijd werden er gewonde militairen van alle militaire acties in het 'empire' behandeld. De enige schermutselingen die ons 'vastelanders' wat zeiden waren de Boer War en de beide wereldoorlogen. Vanuit de loopgraven in België en Noord-Frankrijk was het maar een paar uur tot aan Netley. Veder heeft het ziekenhuis overuren gedraaid gedurende D-Day. Helaas werd het ziekenhuis, op de kapel na, in 1966 compleet gesloopt.

Afgezien van de interessante tentoonstelling in de voormalige kapel van het ziekenhuis, is ook de begraafplaats een bezoekje waard. Hier liggen naast voormalig personeel van het ziekenhuis ook 3500 soldaten uit alle windstreken. En ze liggen allemaal gezellig door elkaar: Duitsers naast Australiërs, Nieuw-zeelanders, Canadezen en natuurlijk de Engelsen zelf.

In de kapel stond een alleraardigste vrijwilligster die ons natuurlijk meteen vroeg waar we vandaan kwamen ('Salisbury', vaag gezicht, 'waar oorsponkelijk', 'Nederland'; ja deze conversatie kunnen we inmiddels dromen!). Ze vertelde dat er ook nog een grote ruine van een cisterciënzer klooster te bezichtigen was. Het bleek er weer eentje te zijn uit de serie 'Dit gebeurt er met je klooster als je niet doet wat Henkie 8 zegt...". Maar mooi was het wel. Het gebouw is nog zeer compleet en dat is vooral te danken aan de romantici die hier inspiratie kwamen opdoen voor hun schilderijen en boeken. We hebben er zeker een uurtje rondgelopen en plaatjes geschoten. Inmiddels werd ons wel duidelijk dat de wandeling naar Botley maar voor een volgend weekend bewaard moest worden. Na nog heerlijk een eindje langs het water gelopen te hebben, ging het maar weer eens op huis aan.
Meer foto's van Netley kunnen jullie in ons foto-album vinden! We zouden het overigens leuk vinden als jullie commentaar zouden leveren op onze berichtjes. Dit kun je doen door op 'reacties' te klikken. Je moet je wel eerst even aanmelden bij blogger (dit om te voorkomen dat er misbruik van gemaakt wordt).

1 opmerking:

Jonkvrouwe zei

Nou,
even kijken of die commentsfunctie dan ook een beetje werkt... :P

(wel een boel lettertjes om over te typen voor de veiligheid hoor!)